Artsen schrijven goedkope medicijnen voor

Home » Zorg Nieuws » Artsen schrijven goedkope medicijnen voor

Artsen schrijven goedkope medicijnen voor

23 maart 2015 door Nynke Van der Heide in de categorie In de media

Ziekenhuisbestuurders verbieden artsen steeds vaker om patiënten de beste medicijnen voor te schrijven. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Artsen moeten patiënten goedkopere alternatieven voorschrijven omdat ziekenhuizen vaak te weinig vergoed krijgen voor de betere, maar duurdere, medicijnen. Het gaat hierbij om medicijnen die allemaal worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Budget van ziekenhuizen

Ziekenhuizen krijgen ieder jaar een bepaald budget dat ze kunnen besteden aan dure geneesmiddelen. Het probleem is dat dit budget onvoldoende rekening houdt met de uitvinding van nieuwe medicijnen. Nieuwe medicijnen zijn niet begroot in het budget waardoor er eigenlijk geen geld voor is, terwijl deze medicijnen wel goed werken. Daarnaast is er in het budget ook weinig ruimte voor de komst van nieuwe patiënten. Hierdoor willen bestuurders van met name kleine ziekenhuizen niet meer dat artsen de dure medicijnen voorschrijven. Zij willen graag dat artsen kiezen voor de goedkopere variant.

Ziekenhuizen in de financiële problemen

Veel kleine ziekenhuizen komen financieel in de problemen omdat ze te weinig geld hebben om de dure medicijnen mee te bekostigen. Zij kiezen er in sommige gevallen voor om patiënten door te sturen naar academische- of gespecialiseerde ziekenhuizen zodat patiënten daar de juiste medicijnen kunnen krijgen. Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam heeft ervoor gekozen om patiënten niet aan te nemen die zijn doorgestuurd om van een duur medicijn gebruik te kunnen maken. Volgens de NOS heeft het AMC door het gestegen aantal doorgestuurde patiënten een begrotingstekort dat groter is dan 20 miljoen euro. Ook andere academische ziekenhuizen in Nederland hebben problemen met de financiering van dure medicijnen.

Verandering sinds 2012

Het veranderen van de financiering van dure geneesmiddelen is in 2012 gestart. Vanaf dat jaar krijgen ziekenhuizen een bepaald budget voor dure medicijnen die alleen in het ziekenhuis voorgeschreven mogen worden. In 2012 is de minister van Volksgezondheid Wetenschap en Sport (VWS) er al op geattendeerd dat er problemen zouden kunnen ontstaan, omdat er in de loop van het jaar nieuwe patiënten naar ziekenhuizen komen en er nieuwe medicijnen worden uitgevonden die niet begroot zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arena Zorg

Arena-Zorg

Openingstijden

Maandag 09:00 tot 17:00
Dinsdag 09:00 tot 17:00
Woensdag 09:00 tot 17:00
Donderdag 09:00 tot 17:00
Vrijdag 09:00 tot 17:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Contactgegevens

Postadres
ARENA Thuiszorg
Coornhertstraat 1
3027 VL Rotterdam

Bezoekadres
ARENA Thuiszorg
Coornhertstraat 1
3027 VL Rotterdam

T: 010 – 477 06 48
MOB: 06 – 34253551
info@arena-zorg.nl

Voor uw Zorg , Staan wij Borg